Altijd GRATIS ingepakt
Gratis verzending vanaf €40,-
Videoboodschap
0
Altijd GRATIS ingepakt
Gratis verzending vanaf €40,-
Videoboodschap

9 mei 2022

Hoe kies je het perfecte cadeau?

Deze ochtend kon ik niet kiezen welk paar sokken ik zou dragen. Er was een paar dat ik kreeg van mijn moeder met Kerstmis. Een ander paar was een cadeau van mijn zus, voor mijn verjaardag. Beide bezorgden me fijne herinneringen aan het moment waarop ik ze kreeg en de mensen die ze me cadeau deden. Het was alsof ik moest kiezen welk cadeau ik het leukst vond, en voor welke ‘gever’ ik een voorkeur had.

Deze sokken, eigenlijk een klassiek geschenk, waren geweldige cadeaus. Ik draag ze vaak en graag. En ik ben de mensen van wie ik ze kreeg erg dankbaar. Het deed me plots nadenken over de ‘psychologie’ die schuilgaat achter het kiezen van een cadeau. Achter het kiezen van het perfecte cadeau.

Geef iemand een ‘probleemoplosser’ cadeau

Een van de grootste fouten die we maken bij het kiezen van een cadeau voor iemand, is denken dat hoe meer we iemand geven, hoe gelukkiger hij of zij zal zijn. Zo werkt het niet. Geluk komt er niet door het toevoegen van altijd maar meer positiefs, het komt er vooral door het verwijderen van negatieve dingen. Wanneer je een cadeau koopt voor iemand, zoek dan naar een probleem dat je voor hem of haar kunt oplossen. En los dat op door jouw cadeau. Maar wees wel gewaarschuwd… Los geen ‘problemen’ op waarvan ze zelf niet weten dat ze ze hebben. Geef ze bijvoorbeeld geen deodorant cadeau wanneer jij vindt dat ze een ietwat vreemde lichaamsgeur hebben.

Geef mensen wat ze willen

Wanneer we een iemand een cadeau geven, willen we vaak laten zien hoe goed we iemand kennen. Maar die persoon kent vooral zichzelf heel goed. Dus als hij of zij je zegt welk cadeau de voorkeur geniet, luister dan en probleem niet slimmer te zijn. Geef hen wat ze willen. Hier is zelfs onderzoek naar gebeurd waaruit bleek dat de beste cadeaus degene zijn waar mensen zelf om vroegen.

Wat als iemand zegt ‘Ik heb alles wat ik nodig heb’?

Vooral moeders zijn hier goed in. Ze zeggen vaak: ‘Ik heb alles wat ik verlang. Dat jij hier bent om samen mijn verjaardag te vieren is al voldoende.’ En sommigen interpreteren dat op een verkeerde manier. Ze denken dat het omgekeerde wordt bedoeld. Dat ze extra genereus en creatief moeten zijn met de cadeaus. Maar ze denken verkeerd! Tijd is waardevoller dan geld. Meer geld krijgen is – hoe raar dat misschien ook klinkt – vaker eenvoudiger dan meer tijd krijgen. Als je dan toch geld wil uitgeven, doe dat dan aan iets waardoor je wat tijd samen kan doorbrengen: een etentje, tickets voor een concert, een theeproeverij enzovoort.

Geef cadeaus die cadeaus blijven

‘Het is de gedachte die telt’, kan wel kloppen, maar die gedachte telt vaak slechts één keer. Als je cadeaus wil die blijven tellen, ga dan in de eerste plaats op zoek naar iets nuttig. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen meer waarde hechten aan een nuttig item wanneer ze dit als cadeau krijgen, dan wanneer ze het voor zichzelf kopen. Nieuw vervaagt, maar sentiment niet. De sokken hierboven zijn eigenlijk een perfect voorbeeld. Een ‘moment vastleggen’ is ook iets dat blijft tellen. Als je een kookworkshop of weekendje cadeau doet, leg het dan ook vast door er een fotoalbum of video van te maken.

Hoe ben je een goede ‘ontvanger’?

Cadeaus geven is fijn, maar cadeaus krijgen natuurlijk nog leuker. Je kan het zelf ook eenvoudiger maken voor je familie en vrienden die twijfelen welk cadeau je ze moeten geven. Hierna een paar tips:

  • Zeg zeker nooit dat je niets nodig hebt. Als je echt niets wilt, zeg dan ‘Geef me alsjeblieft geen cadeau.’
  • Zeg ze precies wat je wilt. Dit kan misschien een beetje egoïstisch aanvoelen, maar de mensen gaan het zeker appreciëren. Het maakt de keuze voor hen gemakkelijker. Zo word je zelf een probleemoplosser.
  • Wees altijd dankbaar. Als het een ‘slecht’ cadeau is, dan zal diegene die het gaf dit op de een of andere manier wel aanvoelen. Maak het niet erger door je teleurstelling heel duidelijk te tonen.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »